Трудно е да си представим космическата епоха без самоходни апарати. Все

...
Трудно е да си представим космическата епоха без самоходни апарати. Все
Коментари Харесай

Ето как астероидоходите Минерва 2 ще се придвижват върху повърхността на Рюгу

Трудно е да си представим галактическата ера без самоходни апарати. Все отново вести, свързани с “Опортюнити ” или “Кюриосити ”, неведнъж заемат предните страници на вестниците и списанията. Но колкото и необичайно да наподобява, галактическите задачи, доставили сполучливо самоходен уред на повърхността на друго небесно тяло, са извънредно малко на фона на 61-годишната галактическа история. През 70-те години американските астронавти карат три лунохода по време на последните три от експедициите “Аполо ”, а Съюз на съветските социалистически републики съумяват да изпратят двата автоматизирани “Луноход 1 ” и “Луноход 2 ” към естествения ни сателит. Следващата самоходна задача е чак през 1997 година, когато НАСА спуска върху Червената планета марсохода “Съджърнър ” по време на роботизираната експедиция “Марс Патфайндър ”. Тя е последвана от марсианските задачи “Спирит ” и “Опортюнити ” през 2004 година. Изминава още дълго време, преди “Кюриосити ” да се спусне на Марс през 2012 година, а в края на 2013-та година китайците пращат своя “Юту ” на Луната. 

Всичко на всичко – 10 самоходни апарата, придвижвали се на Луната или на Марс. Толкоз. 

Тъжната статистика обаче може да се промени още през идващите няколко дни. Съвсем скоро самоходен уред може да се “разходи ” за пръв път върху небесно тяло, друго от Луната или Марс – в тази ситуация, върху повърхността на метеорит. На 20-ти или 21-ви септември чакаме екипът на японската задача “Хаябуса 2 ” да спусне два астероидохода “Минерва 2 ” върху повърхността на Рюгу. 

“Минерва 2 ” са наследници на несполучливия план “Минерва ” от предходната задача “Хаябуса ” през 2005 година – тогава астероидоходът не съумя да попадне на повърхността на метеорита Итокава и отлетя в космоса. Е, в този момент имаме не един, а цели три астероидохода – чакаме все някой от тях да успее. На борда на “Хаябуса 2 ” има два контейнера – “Минерва 2-1 ” и “Минерва 2-2 ”. В “Минерва 2-1 ” има два астероидохода, а в “Минерва 2-2 ” – единствено един. Първите два ще бъдат спуснати на Рюгу тази седмица, а третият – следващата година.

Всеки от двата астероидохода “Минерва 2-1 ” е с шестоъгълна форма с диаметър 18 сантиметра, височина 7 сантиметра и тегло 1.1 кг. Единият астероидоход е снабден с четири камери, а другият – с три. На борда на самоходните машини има още оптични датчици, акселерометър и жироскоп.

Но по какъв начин ще се придвижват те? На Рюгу има гравитация, която обаче е доста слаба. Толкова слаба, че всеки самоходен уред с колела би изхвърчал нагоре незабавно щом тръгне да се придвижва. Затова астероидоходите няма да употребяват колела за своето напредване, а подскачащ механизъм. В основата на този механизъм е мотор, намиращ се в сърцевината на всеки астероидоход “Минерва ”. При задвижването на мотора астероидоходите ще могат да се отхвърлен от повърхността, да стоят над нея в продължение на 15 минути, след което ще паднат още веднъж. В рамките на всяко отскачане астероидоходите ще могат да се придвижват 15 метра в хоризонтална посока.

Да пожелаем триумф на задачата! 

За повече информация: JAXA-Hayabusa 2

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР